Турски медии съобщават за продължаващи сблъсъци в Истанбул и Анкара, часове след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че опитът за военен преврат е бил пресечен.

В Анкара военни откриха огън по поддържници на властта, като е възможно да има ранени. На около 100 км от Истанбул военни с танкове спират колите за щателна проверка.

Свален е бил военен хеликоптер, който е обстрелвал държавния сателитен оператор.

По информация на Франс прес самолет е хвърлил бомба край двореца на президента в Анкара.

Снимка: Twitter

От своя страна турски изтребители Ф-16 са отвърнали със стрелба по танкове на метежниците, разположени в околностите на двореца.

Самият Ердоган се намира в Истанбул. Сутринта той излезе пред хиляди свои поддръжници.

Смята се, че неговото среднощно включване по телефона в ефира на няколко телевизии е изиграло ключова роля за това превратът поне на този етап да е неуспешен.

Турска армейска част от над 60 войници, които се намират на един от мостовете над Босфора, се предаде рано сутринта на силите за сигурност.

Снимка: Twitter

Правителствените сили използваха водно оръдие, за да спрат тълпа от поддръжници на Ердоган, които искаха да ги линчуват.

Рано сутринта местните медии съобщават за спорадични изстрели около офисите на националната телевизия ТРТ.

Най-малко 90 души за военен преврат в Турция. По-рано информацията беше първо за 42 убити, от които 17 полицаи, а после - за 60.

1154 души са ранени.

Арестувани са най-малко 1500 души.

Командващият на Първа турска армия ген. Юмит Дундар е назначен за и.д. началник на генщаба на страната. 29 полковници и петима генерали са отстранени от постовете си.

Сградата на генералния щаб е под контрола на правителството.

Един от организаторите на преврата беше арестуван и принуден от властите да издаде заповед за край на бойните действия. По-късно т.нар Движение "Мир у дома" обяви официално, че продължава да се бори за сваляне на властта.