Хиляди палестинци се включиха в обявения "ден на гнева". Навсякъде в арабския и мюсюлманския свят днес имаше протести и сблъсъци срещу решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Двама души са убити, а над 200 са ранени, съобщават информационните агенции.

Денят в Ерусалим започна тихо – молитви на Стената на плача и молитва в джамията Ал Акса. Израелските власти обаче се подготвяха за сблъсъци, предаде специалният пратеник на bTV Петър Нанев.

Минути след мюсюлманската молитва възникнаха и първите прояви на конфронтация между палестинци и израелски униформени.

Сблъсъците започнаха, след като израелските власти решиха да блокират улицата, която води от джамията Ал Акса към т.нар. порта Дамаск, където към момента се провеждаше протест.

Според палестински информационни агенции на места израелските сили са използвали бойни патрони, а не както обикновено при такива размирици стоп патрони. Според медиите поне петима души са в критично състояние.

Израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол" е прихванала днес ракета, изстреляна от Ивицата Газа по израелска територия, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на израелската армия.

Подобен обстрел се регистрира за втори ден, откакто Тръмп обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел.

Израелската армия уби двама демонстранти от другата страна на границата с Ивицата Газа, предаде по-рано Франс прес, като се позова на "Министерството на здравеопазването" в контролираната от ислямисткото движение „Хамас” палестинска територия.

Махмуд ал Масри, на 30 години, бил застрелян източно от град Хан Юнис, в южната част на анклава. Това е първият палестинец, убит при протести срещу решението на Тръмп да признае в сряда Ерусалим за столица на Израел, отбелязва Франс прес.

Втори палестинец е бил застрелян при демонстрация в източната част на Ивицата Газа.

Над 200 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелската полиция на Западния бряг на река Йордан и в Източен Ерусалим, предаде ТАСС, като се позова на телевизия „Ал Джазира”.

Снимка: Reuters

Тя цитира данни на Палестинския Червен полумесец за 217 ранени. 16 човека са били ранени в Ивицата Газа.

Днес навсякъде в арабския и мюсюлманския свят има протести срещу решението на Тръмп.

В Стария град на Ерусалим и около него се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация, съобщи ДПА.

Снимка: Reuters

Хиляди палестинци се включиха в обявения "ден на гнева", съобщи Ройтерс.

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".

Снимка: Reuters

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.

Снимка: Reuters

Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Маядин.

Снимка: Reuters

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции.

Стотици хора се включиха в организирана от властите демонстрация в иранската столица Техеран, предаде ДПА.

Те изгориха американски знамена и снимки на Тръмп. Демонстрантите скандираха лозунги като "Долу Америка", "Долу Израел" и "Ерусалим ще бъде освободен".

Снимка: Reuters

Подобни демонстрации в знак на солидарност с палестинците бяха проведени и в други ирански градове. Иран призова за интифада. Експерти смятат, че регионът е на прага на трета интифада.

Стотици хора протестираха срещу решението на Тръмп в ливанската столица Бейрут и палестински бежански лагери в страната.

"Ерусалим е арабски и ще остане такъв", скандираха демонстрантите в Бейрут.
В Сирия палестинци в бежанските лагери под контрола на правителството протестираха срещу решението на Тръмп.

Имамът на Омаядската джамия в столицата Дамаск Маамун Рахме призова за въоръжена съпротива срещу Израел.

Снимка: Reuters

В центъра на Аман протестиращите скандираха "Ерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги.

Йордания играе особена роля в спора около Ерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака".

Снимка: Reuters

Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства.

Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа.

Снимка: Reuters

Въпреки че голяма част от мюсюлманския свят се надигна срещу решението на Тръмп, американската позиция остава непроменена.

„Все още има въпроси, по които работим – паспортите на гражданите, картите, статута на консулството и посолството. Нямаме всички отговори на този етап, но решението на президента е достатъчно ясно”, заяви Хедър Норт, говорител на Държавния департамент на САЩ.

По-късно днес се очаква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Темата е обсъдена и между външните министри на Русия и на Съединените щати по време на срещата на ОССЕ.

„Помолих Рекс Тилърсън да обясни каква логика виждат Съединените щати в това действие. Защото дори на фона на линията, която следваше доскоро президентската администрация, това решения не влиза в разумни граници”, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Речта на Доналд Тръмп и последвалите събития в региона чувствително отдалечават израелци и палестинци от масата за преговори. Това каза пред bTV специалният пратеник на ООН в Йерусалим Николай Младенов.

Символично, Младенов ни посреща буквално върху т.нар. зелена линия, която през 49-та година разделя Източен със Западен Ерусалим.

„Страхът на всички ни е израело-палестинският конфликт да се превърне от национален в религиозен. Тогава той ще се смеси с хаоса, който е в региона и положението ще стане изключително трудно да бъде удържано”, каза Николай Младенов.

И докато Младенов говори с екипа на bTV, в източната част на града избухва поредният протест. Гъстият черен дим в небето и тътените сякаш подсказват, че за светли и мирни дни в региона ще трябват много усилия, на евреи, палестинци, дипломати и политици.