Създаването на обща армия на Европейския съюз остава дългосрочна цел, но още сега трябва да започне укрепване на системата за сигурност на ЕС. Това заяви в публикувано днес интервю във в. "Билд ам зонтаг" министърката на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен.

"Европейската армия остава дългосрочна цел, чието постигане, по-скоро, ще видят моите деца. Сега става дума на първо място стъпка по стъпка да се укрепва Европейския отбранителен съюз. Съединените щати същи искат европейците да представляват силно звено вътре в НАТО", отбелязва министърката.

В отговор на въпрос за какви цели е необходимо укрепването на Европейския отбранителен съюз Урсула фон дер Лайен отговаря: "Една само епидемия от ебола и нападението на "Ислямска държава" срещу язидите показаха, че Европа в случай на криза трябва да има възможност по-гъвкаво и бързо да извършва настъпление".

Европейският отбранителен съюз е концепция, предложена през април 2003 г. от Франция и Германия. Нейната цел е укрепване на системата за сигурност на ЕС, отбелязва агенцията.