Съветът за сигурност на ООН провежда шестото предварително гласуване за генерален секретар
За пръв път постоянните членки с право на вето ще използват т. нар. цветни бюлетини. Гласуването започва в 17:00 ч. наше време
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Кристалина Георгиева
Снимка: EPA

На закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН в 17:00 ч. наше време ще се състои шестото предварително гласуване за избор на нов генерален секретар на организацията и първото след включването на Кристалина Георгиева като кандидат от България.

Нейната номинация беше издигната от българското правителство преди седмица на мястото на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която остава в надпреварата като самостоятелен кандидат.

Кристалина Георгиева категорична пред ООН: Върша си работатаТя посочи какви биха били приоритетите й като генерален секретар

Днешното гласуване се смята за най-важното до този момент, защото ще бъде първото, в което петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция, ще използват така наречените цветни бюлетини.

Така, въпреки че вотът ще е таен, всеки от десетте кандидати ще разбере дали ще бъде блокиран от една или повече от държавите с право на вето.

Досега в надпреварата води бившият португалски премиер Антониу Гутериш, припомня Франс прес, като същевременно отбелязва, че Кристалина Георгиева има сериозни шансове.

Според неназовани дипломати от Съвета за сигурност, цитирани от ТАСС, ще са необходими още най-малко две гласувания, преди Съветът да вземе окончателно решение.

Според регламента кандидатът трябва да събере подкрепа от най-малко девет гласа, като нито една от постоянните членки не му наложи вето.

След това фаворитът ще бъде предложен за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре