Съветът за сигурност на ООН осъди решително четирите изстрелвания на балистични ракети, извършените от Северна Корея през юли и август (последното от които беше на 24 август), и поиска от Пхенян да се въздържа от подобни действия.

В прието снощи изявление членовете на съвета за пореден път заплашиха севернокорейските власти със „значителни последващи мерки“ за затягане на действащите срещу тях санкции.

Съветът смята изстрелването за „грубо нарушение“ на своите резолюции, забраняващи на Пхенян всякаква дейност, свързана с разработване на ядрено оръжие и средства за пренасянето му на дълги разстояния, и подчертава „необходимостта от работа за намаляване на напрежението на Корейския полуостров“.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ликува след теста
Снимка: Reuters

Още преди изявлението на Съвета за сигурност Северна Корея реагира гневно и говорителят на севернокорейското министерство на външните работи Джон Мин-док заяви, че проведените по инициатива на САЩ обсъждания в ООН са „ужасяваща провокация“. По думите му Пхенян разработва ядрени оръжия поради „възмутителното сплашване в ядрената сфера“ от страна на Вашингтон.

Южнокорейските власти заявиха, че балистична ракета, изстреляна от севернокорейска подводница в сряда, е била засечена да прелита около 500 км, най-дългото разстояние, което оръжие на Севера е съумявало да измине досега, отбелязва АП.