Съветът за сигурност на ООН силно осъжда изстрелването на ракета от Северна Корея, предаде Франс прес. Декларацията по този повод е приета с единодушие след консултации при закрити врата.

Още през идните дни Съветът може да приеме нова резолюция за засилване на санкциите в отговор на извършения от Пхенян ядрен опит и изстрелването на спътник, заяви пред медии председателят на органа Рафаел Рамирес, цитиран от ТАСС.

Дипломатът, който е постоянен представител на Венецуела, потвърди, че действията на Северна Корея са сериозно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност.

Декларацията потвърждава, че изстрелването, представено от Пхенян като изстрелване на спътник, „използва технологиите на балистичните ракети” и което така „допринася за развитието на системи с възможност за използване на атомно оръжие”, т.е. на междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави, способни да достигнат САЩ.

„Ясно е, че става дума за заплаха за международния мир и сигурност”, се казва още в текста.

Преговорите между Вашингтон и Пекин за резолюция, която да утежни санкциите, вече наложени на Северна Корея, тъпчат на място заради въздържанието на Китай, основен съюзник на Пхенян, според дипломати.