Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, настояваща за 30-дневно прекратяване на огъня в цяла Сирия с цел доставянето на хуманитарна помощ и евакуация на болни и ранени, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Приетият текст "изисква всички страни да спрат незабавно военните действия в Сирия за срок от най-малко тридесет поредни дни", след като през последната седмица при въздушни удари в бунтовническия анклав Източна Гута загинаха над 500 души.

Целта е да се осигури възможност за "доставка на хуманитарна помощ" на населението и за "евакуация на тежко болните и ранените".

Американската постоянна представителка в ООН Ники Хейли разкритикува Русия, че е забавила приемането на резолюцията, и заяви, че е можело да бъдат спасени човешки животи, ако тя е била приета по-рано. "Всяка минута, в която Съветът чакаше Русия, човешкото страдание ставаше все по-голямо", каза тя.

"Докато те протакаха преговорите, бомбите от военните самолети на Асад продължаваха да падат. През тези три дни, които ни отне да приемем резолюцията, колко майки загубиха децата си заради бомбардировките и артилерийския огън", добави Хейли. 

Русия няма да позволи произволна интерпретация на резолюцията за установяване на примирие в Сирия и настоява САЩ да спрат заплахите срещу Дамаск, заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

Той изрази "дълбока тревога във връзка с публични изявления на отделни официални лица на САЩ, заплашили с агресия срещу суверенна Сирия". "Незабавно предупреждаваме: няма да допуснем произволна интерпретация на току-що приетата резолюция, настояваме тази безотговорна реторика да спре и вместо това да обединим усилия за уреждане на конфликта въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", каза дипломатът. 

Документът "не е мирен договор за Сирия и текстът му е изцяло с хуманитарен характер", подчерта шведският посланик Олоф Скоог, който внесе проекторезолюцията, заедно с кувейтския си колега.

В преговорите западняците отхвърлиха руското искане всеки конвой с хуманитарна помощ да получава зелена светлина от Дамаск.

Джихадистките групировки "Ислямска държава" и "Ал Каида" не са защитени от резолюцията. По искане на Москва в режима на спиране на огъня не влизат и "други лица, групировки и формирования, свързани с "Ал Каида" и "Ислямска държава", както и терористични групировки, определени като такива от Съвета за сигурност". Тези изключения могат да доведат до противоречиви интерпретации, тъй като Дамаск определя като "терористи" подкрепяните от Запада бунтовници, отбелязаха наблюдатели.

Резолюцията призовава и за "незабавно вдигане на обсадите на населени зони, включително Източна Гута, Ярмук, Фуа и Кефрая.

(БТА)