Съветът на ООН за човешките права прие резолюция, призоваваща да бъдат дадени на съд всички извършители на военни престъпления по време на конфликта в ивицата Газа от лятото на 2014 г., предаде БТА.

Резолюцията, която беше внесена от Пакистан, получи 41 гласа „за”. Европейският съюз, Германия включително, единодушно подкрепи документа. Единствено САЩ гласуваха „против”, а други пет страни се въздържаха.

Текстът на резолюцията не назовава конкретни извършители, но „подчертава необходимостта всички отговорни за нарушения на международното хуманитарно право и международното право да отговарят за действията си посредством националните и международни механизми на наказателното право”.

Докато палестинската страна прие документа радушно, израелският представител Евиатар Манор разкритикува текста. Въпреки че Съветът на ООН за човешките права няма мандат да сезира Международния наказателен съд, приетият документ призовава и двете страни „да окажат пълно съдействие в предварителното производство в Международния наказателен съд и във всяко следващо разследване”.

Откакто Палестина стана член на МНС, съдът е компетентен да разследва престъпления, извършени в Ивицата Газа. Решението как да процедира от тук натам ще бъде взето от прокурор Фату Бенсуда, който през януари откри предварително производство, за да установи дали съществуват достатъчно основания да се пристъпи към разследване.