Съветът на ЕС прие допълнителни санкции срещу Северна Корея
Мерките включват забрана за продажбата на газокондензатни течности и внос на севернокорейски текстилни изделия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
КНДР
Снимка: Reuters

Съветът на ЕС съобщи, че приема допълнителни санкции срещу Северна Корея, съобразно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 11 септември тази година, съобщи БТА.

Отбелязва се, че решението на световната организация бе в отговор на непрестанните дейности по разработване на ядрени оръжия и балистични ракети от Пхенян, в нарушение и при явно незачитане на предишни резолюции на Съвета за сигурност. Мерките, наложени от ООН, включват забрана за продажбата на газокондензатни течности и за внос на севернокорейски текстилни изделия. Новите мерки включват също ограничения върху продажбата на суров и преработен петрол на Северна Корея.

Дипломация или военен отговор на кризата със Северна Корея? Какво сочат резултатите от експресен сондаж на "Галъп Интернешинъл Асосиейшън"

Държавите от ЕС няма да предоставят нови разрешения за работа на севернокорейци, тъй като те са заподозрени в получаване на приходи, които се използват в подкрепа на незаконните програми за ядрени оръжия и балистични ракети на Пхенян. На 15 септември Съветът на ЕС добави три организации и един гражданин на Северна Корея, които подкрепят тези незаконни програми, към списъците с подлежащите на замразяване на имущество и ограничения за пътуване.

Властта в Северна Корея спря свободната продажба на бензинМярката цели да бъдат създадени запаси от гориво

Общо подлежащите на ограничителни мерки по решенията на ООН са 63 граждани и 53 организации. В допълнение ЕС самостоятелно е посочил 38 граждани и четири организации.

Тъмни нощи в Северна КореяСтраната страда от постоянен недостиг на енергия, пише Себастиан Берже от Франс прес

Съветът отбелязва, че работи по определянето на възможни допълнителни самостоятелни санкции на ЕС. Европейските санкции допълват и наложените от Съвета за сигурност на ООН.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре