Саудитска Арабия с два противоракетни щита – американски и руски?
След като се договори за С-400, Рияд купува и THAAD
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    2
Противоракетна отбрана
Снимка: EPA

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на противоракетни комплекси за Саудитска Арабия на стойност 15 млрд. долара, предаде „Ройтерс”. Тия Риад ще се снабди с 44 установки THAAD и 360 ракети, както и с радари и системи за управление на огъня.

„Тази сделка демонстрира интересите на САЩ по отношение на националната сигурност и външната политика, като освен това оказва подкрепа за дългосрочната сигурност на Саудитска Арабия и Персийския залив на фона на иранските и други регионални заплахи”, се посочва в официално изявление на Пентагона.

Сделката е особено любопитна, тъй като само преди два дни държавната телевизия „Ал-Арабия” съобщи, че кралството се е споразумяло и с Русия за покупката на комплекси С-400 „Триумф” за $3 млрд. Това е най-модерният руски ЗРК, предлаган за износ, като освен вражески самолети, той, също като THAAD, може да унищожава и балистични ракети.

Разликата е в това къде е силата на всяка от двете системи - американската се справя по-добре с вражеските ракети, но не може да сваля самолети, докато руската е по-слаба като ПРО, но пък може да поразява всякакви цели.

САЩ одобриха възможната продажба на Саудитска Арабия на ракетни комплекси за 15 млрд. долара Предложената продажба ще бъде от полза за външната политика, се казва в съобщение на Пентагона

Сделката е била договорена по време на историческото посещение на крал Салман в Русия и тя предизвика остри реакции от страна на дългогодишния съюзник на Саудитска Арабия – САЩ. Според Вашингтон Рияд не трябва да закупува военно оборудване, което не е съвместимо със западните системи. Този тип коментари не спряха Турция преди няколко седмици също да обяви интереса си към С-400 – макар да е член на НАТО.

Общото между новите клиенти на руския военнопромишлен комплекс е, че в последно време влошиха отношенията си със САЩ – южната ни съседка заради чистките и масовите арести след опита за военен преврат, а петролната монархия – заради военната й кампания в Йемен, която е съпроводена с изключително много цивилни жертви.

Крал Салман пристигна първата официална визита на саудитски суверен в РусияРияд я окачестви като историческа. Саудитска Арабия ще отпусне 1 млрд. долара за общи енергийни проекти

От Москва към момента твърдят, че до доставка на С-400 ще се стигне след края на експертни преговори, които в момента текат в условия на поверителност. Поради тази причина и се появиха коментари, че Рияд може би просто изнудва Вашингтон с оръжейния „флирт” с Москва. Посещението на краля и голямата му делегация в руската столица обаче показва и сериозно сближаване на позициите на двете страни.

Външният министър Адел Джубейр посочи пред „Росия 24”, че Русия и Саудитска Арабия ще работят за мирното уреждане на сирийския конфликт: „Ние сме за запазване на суверенитета на Сирия. Вярваме във върховенството на закона”. По думите му има сходство в позициите за Палестина, йеменското правителство и вдигането на санкциите срещу Москва.

Дълго време сунитските петролни монархии и Русия бяха във враждуващите лагери на сирийския конфликт – Москва, заедно с шиитски Иран подкрепят правителството на Башар ал-Асад, докато Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ и др. стояха зад опозицията и бяха обвинявани, че финансират терористични групировки.

Дали в крайна сметка желанието на Саудитска Арабия да намери баланс между Русия и САЩ ще я превърне в единствената държава в света с два собствени противоракетни щита е въпрос, чийто отговор вероятно ще разберем съвсем скоро.

  • 2
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре