Саудитска Арабия преработва учебните си програми, за да изкорени всяка следа от влиянието на "Мюсюлмански братя", и ще уволни всеки работещ в сектора, който симпатизира на забранената група, предаде Ройтерс, цитирайки министъра на образованието.

Агенцията отбелязва, че насърчаването на по-умерена форма на исляма е едно от обещанията, направени от принца престолонаследник Мохамед бин Салман като част от плановете му за модернизиране на дълбоко консервативното мюсюлманско кралство.

Саудитското министерство на образованието работи по "борбата с екстремистки идеологии чрез ревизиране на учебните планове и книги, за да е сигурно, че те не отразяват идеологията на забранените "Мюсюлмански братя". То ще "забранява такива книги в училищата и университетите и ще отстрани от постовете им тези, които симпатизират на групата или на нейната идеология, каза министърът на образованието Ахмед бин Мохамед ал Иса.

През септември голям саудитски държавен университет обяви, че ще уволнява служители, подозирани във връзки с "Мюсюлмански братя", засилвайки опасенията, че правителството упражнява натиск върху критиците си в академичните среди и отвъд тях, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец принцът престолонаследник Мохамед бин Салман каза в интервю за американската телевизия Си Би Ес, че в саудитските училища е имало инвазия на елементи на "Мюсюлмански братя", обявени от Саудитска Арабия за терористична организация, заедно с други групировки като "Ал Кайда" и "Ислямска държава".