Саудитска Арабия обяви днес, че разрешава откриване на киносалони. Вероятно първите кина в консервативната монархия ще отворят врати в началото на следващата година, предаде Ройтерс.

"В качеството си на регулатор в киноиндустрията Главната комисия за аудиовизуални медии започна процеса на лицензиране на киносалони в монархията", се казва в изявление на министъра на културата и информацията Ауад бин Салих ал Ауад.

"Очакваме първите киносалони да бъдат отворени през март 2018 г.", допълни той.

Отварянето на киносалоните ще бъде катализатор за икономическия растеж и за диверсификацията, очаква министърът. Чрез развитието на един по-широк културен сектор ще бъдат създадени нови работни места и ще се обогатят възможностите за кралството в света на развлекателната индустрия, обясни той.

Киносалоните бяха забранени в Саудитска Арабия в началото на 80-те години от ислямистите, които не насърчаваха развлекателната индустрия и смесването на мъже и жени на много от обществените места.  Правителството смята, че саудитската икономика, зависима от петрола и засегната от ниските цени на черното злато, ще извлече ползи от разрастването на развлекателната индустрия.

Очаква се до 2030 г. Саудитска Арабия да има над 300 киносалона с над 2000 екрана в тях. Правителството очаква киноидустрията да допринесе с над 90 милиарда риала (24 милиарда долара) за икономиката и за създаването на 30 000 постоянни работни места до 2030 г.

Твърди се, че регионални оператори на киновериги вече проучват възможностите за навлизане на пазара на Саудитска Арабия. Комисия, оглавена от министъра на културата и информацията, ще обяви следващата седмица подробности относно процеса на лицензиране на киносалоните.

Саудитското правителство в последните няколко години подкрепя кинофестивал в източния град Дхахрам. Тази година на него бяха прожектирани 60 филма, произведени в монархията.

Повечето забрани в ултраконсервативното кралство засягат жените. Не само, че не могат да пътуват без разрешение на мъжете си, но не могат и да работят и да спортуват.

В страната са забранени още уроците по музика (за всеки пол), всяка друга религия, фотографията на публични места, общуването между мъже и жени, които не са омъжени, домашните любимци и др.