Саудитска Арабия планира да купи руско оръжие за $3,5 млрд.
Кралството иска и завод за "Калашников" на своя територия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
парад, 9 май
Снимка: Reuters

Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда долара, информира вестник "Комерсант". Това е стойността на подписан от Москва и Рияд предварителен договор за доставки на оръжия и техника, съобщи в понеделник шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов.

Изискване на саудитската страна е на нейна територия да започне производство на автомати „Калашников” и да получи достъп до някои технологии.

През последните 15 години Рияд е проявявал интерес към широк спектър руска военна продукция като хеликоптери Ми-35М, танкове Т-90, бронирани коли БМП-3, зенитни ракетни системи "Антей 2500" и С-400 "Триумф".

Според директора на "Ростех" саудитците са питали за оперативно-тактическия комплекс "Искандер". Чемезов обаче уточни по-рано, че той е в списъка с продукция, неподлежаща на износ, а Москва "няма намерение да прави изключение за тях".

Дали ще се стигне до сделка, вероятно ще знаем до края на годината, когато крал Салман ал Сауд ще се срещне с Владимир Путин в Москва.

Доналд Тръмп сключи със Саудитска Арабия оръжейна сделка за милиарди Тя включва доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара

Рияд вече си осигури мащабно превъоръжаване с американска техника за 100 млрд. долара. Дали кралството се опитва да диверсифицира доставките на оръжие, или това е политическа демонстранция, насочена към Вашингтон, на този етап трудно може да се прецени.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре