Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства приеха искането на Кувейт да удължат с 48 часа срока на поставения на Катар ултиматум да приеме техния списък с 13 искания, предадоха световните агенции.

Общото изявление на четирите страни беше публикувано от официалната Саудитска агенция по печата след като Катар обяви, че днес ще предаде на емира на Кувейт отговора си на техните искания, припомня Франс прес. Сред исканията се включват затварянето на телевизия "Ал Джазира", на разположена в Катар турска военна база, както и ограничаване на отношенията с Иран.

По-рано Кувейтската информационна агенция (КУНА) заяви, че емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах е поискал от четирите страни, които бойкотират Катар, да удължат срока на дадения ултиматум. Агенцията не съобщи дали Катар е отхвърлил ултиматума, както се очакваше, отбелязва Ройтерс.

Кувейт служи като посредник между Катар и четирите страни, след като те прекъснаха връзките си с Доха, обвинявайки я в подкрепа на международния тероризъм и че е съюзник на регионалния им противник Иран. Катар нарече обвиненията неоснователни и външният министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви, че целта на исканията е да бъдат отхвърлени.

Страните заплашиха с налагането на допълнителни санкции, ако Катар не изпълни исканията им.