Силите за сигурност в Саудитска Арабия арестуваха 431 души, заподозрени, че членуват в клетки на „Ислямска държава”, съобщи БТА.

Според информация, разпространена от Министерството на вътрешните работи, заловените са планирали множество  терористични атаки над редица религиозни и обществени паметници, както и над ключови политически и обществени фигури в страната. При поредицата задържания са иззети големи количества оръжие, боеприпаси и взривни материали.

Повечето от задържаните са саудитски граждани, но има и хора от други националности.

Според изявление на министерството на вътрешните работи, благодарение на масовите арести са осуетени атаки срещу дипломатическа мисия, административни сгради и обекти на силите за сигурност в южната част на страната. Планувани са били и убийствата на ключови фигури от правоохранителния сектор. 

Неотдавна „Ислямска държава” (ИД) призова поддръжниците си да извършват терористични атаки на Арабския полуостров и в частност в Саудитска Арабия. Основна причина за тези закани е, че едни от светите места за мюсюлманите по света се намират именно в саудитското кралство.

Представители на „Ислямска държава” не веднъж са се заканвали да прогонят шиитите от свещените градове Мека и Медина. 

Смята се, че случилите се големи самоубийствени атентати в последните месеци в Саудитска Арабия имат директна връзка с призива на бойци на ИД към международен джихад.