Саудитец бе задържан и глобен, защото позволил на съпругата си да шофира, което е строго забранено в кралството, съобщи Франс прес.

23-годишната жена също била арестувана, защото карала колата на съпруга си в района на Катиф, в източната част на Саудитска Арабия. Това е единствената страна в света, където дамите нямат правото да шофират.

Съпрузите били задържани, а след това пуснати след отправено предупреждение. Мъжът, който е на 28 години, бил осъден да плати глоба от 900 риала или 240 долара. Колата му била задържана за седем дни, а полицията накарала двойката да подпише декларация, че няма да повтори това престъпление, допълват местни медии.

Саудитска Арабия прилага крайно строг ислям. Затова жените трябва да имат разрешение на попечител, за да пътуват, работят и дори, за да се омъжат.

От 2011 година насам саудитски активистки все по-усилено водят кампании в битката да получат правото да шофират. Много от тях са качили в социалните мрежи снимки, на които са зад волана - в знак на протест срещу забраната.