Съставка в „Нутела” може да предизвика рак
Европейският орган за безопасност на храните обяви палмово масло за потенциално канцерогенно вещество
  • Последни
  • Най-четени

  • 4
    0
нутела, шоколад
Снимка: Reuters

Хранителните масла в „Нутела” могат да изложат консуматорите на риск от раково заболяване. От компанията производител посочват, че продуктът им е безопасен и няма да взимат мерки, пише "Ройтерс".

Въпросът за потенциалните рискове идва точно в момент, в който европейските власти се опитват да наложат натиск върху индустрията с палмово масло и да я убедят да категоризира някои хранителни мазнини и масла като канцерогенни.

Италианската сладкарската фирма „Фереро”, обаче, настоява, че съставката в „Нутела” не вреди на здравето. Пред "Ройтерс" компанията посочва, че ако сменят палмовото олио със слънчогледово ще се промени вкуса на един от най-обичаните продукти в Италия и това ще повлияе на популярността му на пазара. Производителят вече лансира мащабна рекламна кампания за разсейване на страховете.

Европейският орган за безопасност на храните обяви палмово масло за потенциално канцерогенно вещество през май 2016 г. Дали потребителите трябва да спрат изцяло консумацията му, ще стане ясно по-късно тази година. Въпреки това се очаква, че органът ще го забрани. Световната здравна организация към ООН и Агрикултурната организация също предупредиха потребителите за палмово масло и подкрепиха мерките на ЕОБХ за премахването му от съдържанието на храните.

Вижте повече във видеото:

 

  • 4
    0
Още по темата