Американската армия започна да обучава и тренира украински войници и служащи в специалните части съгласно сключено през юли споразумение за отбрана, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.

В Украйна вече имаше американски военни съветници за обучаване на Националната гвардия към вътрешното министерство, но споразумението предвиждаше и обучение на редовната армия.

Американската армия ще обучи пет батальона войници и един батальон от специалните части, уточни говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис.

От 2014 г. САЩ са доставили на Украйна оборудване и друга помощ на обща стойност над 265 милиона долара, добави той.

САЩ обаче избягват по-нататъшно намесване в конфликта, за да избегнат пряка конфронтация с Русия, включително като отказват да доставят смъртоносни оръжия на Украйна, отбелязва АФП, цитирана от БТА. 

САЩ и съюзниците им от НАТО подкрепят дипломатически Киев, който обвинява Русия, че въоръжава бунтовниците в Източна Украйна.

От началото на конфликта са убити над 8000 души.

Обучението на украинските сили протича в западната част на страната, далеч от фронтовата линия в Източна Украйна, и не променя американската стратегия, уточни през юли Държавният департамент при обявяването на проекта.