С нов указ на американския президент Доналд Тръмп САЩ разширяват противоречивата си забраната за влизане на своя територия, като тя вече обхваща и граждани на Северна Корея, Венецуела и Чад, съобщи снощи Белият дом, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Новите ограничения влизат в сила на 18 октомври, но няма да засегнат притежателите на валидни визи.

Белият дом обясни, че те са резултат от информация, споделена от чужди правителства.

В туитър профила си Тръмп написа, че да направи Америка безопасна е неговият основен приоритет, затова „няма да допускаме в страната онези, които не можем да проучим“:

В първоначалната забрана, издадена през януари, бяха включени шест страни с предимно мюсюлманско население – Иран, Либия, Сирия, Йемен, Сомалия и Судан. Тя беше посрещната с много критики и протести, ревизирана, беше обявена за „мюсюлманска забрана“ и беше атакувана в съда, като много американски съдилища я отхвърлиха. Предстои през октомври по нея да се произнесе Върховният съд на САЩ.

В новия указ Судан е изключен от списъка, забраната за Северна Корея включва всички граждани, за Чад – бизнес и туристически визи, а ограниченията за венецуелци обхващат само държавни официални лица и техните семейства.