Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае едностранно Ерусалим за столица на Израел беше осъдено от останалите членове на Съвета за сигурност на ООН, съобщават световните агенции. Действията на Вашингтон не съответстват на резолюциите на съвета, заявиха представителите на Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Германия в ООН.

"Статутът на Ерусалим трябва да се определи чрез преговори между израелци и палестинци, в резултат на които да се постигне споразумение за окончателния статут. Ерусалим трябва да бъде столица на двете държави, Израел и Палестина. В отсъствието на споразумение не признаваме ничий суверенитет над Ерусалим", изтъкнаха дипломатите, като напомниха, че според три резолюции на Съвета за сигурност Източен Ерусалим е част от окупираните палестински територии.

Към тях се присъедини и друг традиционен съюзник на САЩ – Япония. От думите на постоянния палестински наблюдател в ООН Рияд Мансур се разбра, че подкрепата е даже по-голяма: „Доволни сме, че има 14 (от общо 15) страни в Съвета за сигурност, които защитават международното право и отхвърлят едностранното и незаконно действие на президента Тръмп от преди два дни”.

Общото мнение на дипломатите е, че случилото се нанася тежък удар върху концепцията за мирно съжителство на Израел и независима Палестина.

Постоянният представител на САЩ Ники Хейли отговори с коментар, че ООН се е превърнала в "център на враждебност спрямо Израел".

"Израел никога няма да бъде и никога не трябва да бъде принуждаван да сключва споразумения от ООН или друго обединение на държави, което е доказало, че не зачита сигуроността на Израел", заяви тя.

На този фон, в Ивицата Газа днес израелски войници убиха най-малко един палестинец, а ранените са десетки по време на протестния Ден на гнева. „Хамас” изстреля поне три ракети по еврейската държава, от които една беше прехваната от ПВО, а друга падна в района на град Сдерот. В отговор израелските ВВС нанесоха удари по обекти на организацията, при които около 20 души бяха ранени.

Тази вечер стана ясно, че зам.-съветникът по въпросите на националната сигурност на Доналд Тръмп – Дина Пауъл ще напусне поста си в началото на следващата година. Тя имаше ключова роля в дипломатическите усилия на САЩ в Близкия Изток.