Белият дом обяви, че ще ускори строежа на нови ледоразбивачи, които са от основно значение за защита на американските амбиции в спорния Арктически регион, предаде Франс прес. Русия вече предяви претенции над големи части от територията на Арктика и притежава 40 кораба, способни да прекосяват ледовете целогодишно.

Затова пък САЩ разполагат само с три застаряващи ледоразбивача и това подтикна администрацията на Обама да вземе мерки за ускоряване на обновяването на този флот.

Съобщението на американската изпълнителна власт съвпада с посещението на Барак Обама в щата Аляска, една трета от територията на който се намира над арктическия кръг.

"Тези големи ледоразбивачи ще ни позволят да защитим интересите си и да управляваме природните си ресурси", заяви Белият дом.

Топенето на ледовете предизвика нараснала дейност отвъд арктическия кръг. Към значителните запаси на петрол и природен газ на Арктика проявяват интерес редица страни като Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ.

Дори страни без своя територия в Арктика като Китай също имат ледоразбивачи и проучват възможностите да минават през морски пътища далеч на север - нещо немислимо допреди само няколко години.

"Увеличаването на човешката дейност в арктическия регион ще наложи значителна логистика за поддържане отворени на морските пътища, които са необходими за световната търговия и научни изследвания, както и за издирвателно-спасителни дейности и допринасяне за регионалния мир и стабилност", добави Белият дом.

Смята се, че всеки нов голям ледоразбивач ще струва по около 1 милиард долара. Бреговата охрана съобщи, че са ѝ нужни три големи и три средни ледоразбивача само за изпълнение на основните ѝ задачи.