Американски военни нанесоха днес първи военновъздушни удари срещу бойци на "Ислямска държава" в либийския град Сирт, съобщи Пентагонът, предаде Ройтерс.

Ударите са предприети по молба на либийското правителство на националното единство и са извършени с разрешение на президента Барак Обама. Препоръка за това са направили американският министър на отбраната Аштън Картър и председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд, посочва Пентагонът.

В излъчено по телевизията изявление премиерът на либийското правителство на единството Файез ел Сарадж потвърди, че днес са били извършени първите американски въздушни удари по обекти на ИД в Сирт (на 450 км източно от столицата Триполи) и те са причинили тежки загуби на джихадистите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В отговор на молбата на командния център на операцията за завземане на Сирт и съгласувано с министерството на отбраната президентският съвет, в качеството му на върховен главнокомандващ либийските въоръжени сили, поиска пряко съдействие от САЩ за осъществяването на насочени въздушни удари по позиции на ИД в града и околностите ми", посочи ръководителят на правителството. Тези удари ще траят ограничено време и няма да се простират отвъд град Сирт и предградията му, уточни той.

Говорителят на Пентагона Питър Кук пък каза, че ударите да били насочени срещу място, на което са били разположени танкове на ИД и срещу две превозни средства на ИД, предаде Ройтерс.

Правителствените сили, подкрепяни от ООН, се опитват да си върнат целия град, след като на 9 юни навлязоха в него и оттогава го държат под обсада.

По-рано тази година американски представители казаха, че в Либия има около 6000 бойци на "Ислямска държава", включително екстремисти, напуснали Сирия. Според тях обаче в последните месеци броят на джихадистите в Либия е намалял и групировката там отслабва под натиска на местните милиции и правителството на единството, посочва Асошиейтед прес.

В средата на юли председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд каза, че в Сирт, използван от джихадистите за база, са останали само няколкостотин бойци.

Сирт е от стратегическа важност, тъй като свързва източната част на Либия със западната, отбелязва ДПА.