Белият дом заяви, че обявените от афганистанските власти информация за смъртта на върховния лидер на талибаните молла Омар са правдоподобни, без обаче да ги потвърди, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В течение сме на информациите за смъртта на молла Омар и без да ги коментираме конкретно, смятаме, че тези информации са правдоподобни", заяви заместник-говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

"Разузнавателната общност проучва тези сведения и продължава да проверява обстоятелствата около смъртта му, но не съм в състояние да говоря за това, което знаем на този етап", каза Шулц.

Днес афганистанските власти обявиха смъртта на укриващия се от 2001 г. върховен водач на талибаните. Според говорител на афганистанските тайни служби Молла Омар е починал в болница в пакистанския град Карачи преди повече от две години, през април 2013 г.

Белият дом освен това смята, че талибаните имат шанс да сключат мир с правителството на Афганистан.

"Те могат да приемат поканата на афганистанското правителство да се присъединят към мирния процес или могат да решат да продължат борбата с афганистанците и да дестабилизират собствената си страна", каза Шулц, цитиран от Ройтерс.