Съединените щати следят внимателно напрежението между Русия и Украйна. Говорител на Пентагона успокои, че няма опасност от военен конфликт между двете държави.

Отношенията между Киев и Москва се изостриха, след като на анексирания от Русия полуостров Крим беше разкрит заговор за саботаж.

Според американското военно ведомство ученията на руската армия по границата са отдавна планирани и не застрашават сигурността на Украйна.

В разговор с украинския президент Петро Порошенко вицепрезидентът Джо Байдън призова и двете страни за сдържаност в действията.

Владимир Путин, който посети руската военна база в Белбек на Крим, обвини властите в Киев за напрежението.

„Съдейки по всичко, нашите партньори в Киев са взели решение да изострят ситуацията. Ясно е защо го правят – защото не искат или по някакви съображения не могат да изпълняват договореностите от Минск и второ – не могат да обяснят на собствения си народ съществените грешки в социално-икономическата политика”, обяви Путин.

Напрежението остава в Източна Украйна, където тази нощ имаше близо 50 престрелки между сепаратистите и бойци на украинската армия, в нарушение на Минските споразумения за уреждане на конфликта.