САЩ: Скъсването на отношенията с Катар няма да засегне борбата с тероризма
Рекс Тилърсън призова страните, членуващи в Съвета за сътрудничество в Залива, да изгладят различията си
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Рекс Тилърсън и Джеймс Матис
Снимка: Reuters

Решението на Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн да скъсат отношенията си с Катар няма да се отрази сериозно на борбата с „Ислямска държава”. Това смятат държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис.

„Не очаквам това да има някакво сериозно значение за общата ни борба с тероризма в регионален и глобален план”, коментира Тилърсън пред репортери в Сидни след среща между министрите на външните работи и отбраната на Австралия и САЩ.

Обединените арабски емирства скъсаха дипломатическите отношения с КатарКатар е обвинен, че подкрепя терористи и въоръжени ислямисти

Той обаче призова страните, членуващи в Съвета за сътрудничество в Залива, да изгладят различията си.

Координираното прекъсване на дипломатическите отношенията е драстична ескалация на споровете около подкрепата на Катар за най-старото ислямистко движение в света – „Мюсюлмански братя”. Доха е обвинявана и че подкрепя дневния ред на Иран – главния съперник на тези арабски държави в региона. 

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция обяви днес, че прекратява участието на Катар в общата военна операция срещу бунтовниците хуси, установили контрол над голяма част от територията на Йемен пред телевизия Ал Арабия.

По материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре