Помощник-държавният секретар Виктория Нюланд коментира пред украинската телевизия „Шустер Live”, че САЩ ще засилят натиска над Русия, ако конфликтът в Източна Украйна продължи и ескалира.

"Ясно дадохме да се разбере, че санкциите ще останат в сила, докато Минските договорености не бъдат изпълнени изцяло. Но също така дадохме да се разбере, че в случай на ескалация на насилието сме готови да засилим натиска над Русия", обяви Нюланд.

Тя припомни, че Украйна е получила военна помощ за подготовка на военнослужещи в размер на около 150 милиона долара. Според Нюланд Съединените Щати се надяват, че оказаният натиск над Русия, съчетан със засиления потенциал на украинските сили за сигурност, ще принудят Русия да изпълни поетите си задължения спрямо Минското споразумение.

„В противен случай цената за тях ще нарасне", предупреди помощник-държавният секретар на САЩ.

По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че има концентрация на руски сили, тъй като Русия се подготвя за ескалация на конфликта. По думите му Киев полага „огромни усилия, за да предотврати агресията и да не допусне ескалация".

Световните медии коментираха, че САЩ не за първи път обявяват готовността си да засилят икономическите санкции срещу Русия. Според  американската телевизия Си Ен Ен потенциалният набор от ограничителни мерки би обхванал секторите на финансите, енергетиката и отбраната, също както и физически и юридически лица, пише БТА.