Шефът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър нареди да бъдат преразгледани критериите за сътрудничество между американската Агенция за национална сигурност (NSA) и германското външно разузнаване Бе Ен Де с мотива, че Берлин не може да гарантира сигурността на секретните документи, съобщи днес германският вестник "Билд".

Според американски разузнавач, на когото се позовава вестникът, Вашингтон е недоволен от това, че в медиите изтичат секретни документи от комисията на Бундестага, разследваща скандала с тайните служби. За САЩ това е "по-опасно от разкритията на Сноудън", заявява източникът на "Билд".

Американските тайни служби се канят да проверят в кои области може да ограничат сътрудничеството с Бе Ен Де, а в кои да го спрат изцяло, пише изданието. Според "Билд" американците вече са се отказали от няколко съвместни проекта.

По-рано германски медии научиха подробности за сътрудничеството между NSA и BND - германската служба според тях следяла обекти из цяла Европа по поръчка на американците. Шпионажът бил организиран според някакъв списък с изброени десетки хиляди критерии за търсене на данни - IP-адреси, телефони, акаунти в социалните мрежи, пощенски домейни.

Офисът на федералния канцлер, който координира дейността на тайните служби, засега не желае да предостави въпросния списък на парламентарната комисия, разследваща скандала около NSA, и изчаква, докато получи разрешение от САЩ.

Това дава повод за критики срещу канцлера Ангела Меркел от страна на настоящия ѝ коалиционен партньор Зигмар Габриел, лидер на Германската социалдемократическа партия и евентуален бъдещ кандидат за канцлерския пост, добавя медията.

Ръководителят на германското външно разузнаване Герхард Шиндлер защити пред Бундестага връзките на службата с американската NSA, заявявайки, че Германия разчита на разузнавателна помощ от САЩ, за да отблъсква заплахите, предаде вчера ДПА.

Шефът на германското външно разузнаване призна, че ръководената от него служба е допускала грешки в сътрудничеството си с NSA, но предупреди, че разследванията, имащи за цел да изяснят евентуални злоупотреби, може да застрашат сътрудничеството със съюзниците в разузнаването.