Вашингтон ще подкрепят с военна сила формирования на силите на умерената опозиция в Сирия, обучени от инструктори на САЩ. Информацията бе потвърдена от официалния представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом Алистър Бески, предаде „Уолстрийт джърнъл”.

В изявлението на Бески се казва, че администрацията на Барак Обама е „готова да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че тези сили ще могат да изпълнят успешно поставените пред тях задачи”. Той не поясни точно какви са намеренията на американската администрация.

Според източници на вестника, президентът Обама е разрешил да се използва авиация за защита на новите сили в Сирия, подкрепяни от САЩ, в случай, че бъдат атакувани от правителствени войски или други групировки. „Тази стъпка може да увеличи риска от открит конфликт между САЩ и режима на Башар Асад”, пише още „Уолстрийт Джърнъл”.

В статията пише още, че Пентагонът ще осъществява „настъпателни въздушни операции”, за да подкрепи опозицията в борбата срещу „Ислямска държава”, но не и срещу силите от Дамаск.