Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Съединените щати ще окажат допълнителна помощ на Украйна.

„Не се съмнявам, че Украйна ще получи допълнителна помощ от икономически и други характер. Предприемаме тази стъпка, съзнавайки, че не съществува военно решение на конфликта. Има само политическо, дипломатическо решение”, каза Кери в интервю за американската телевизионна компания Ен Би Си.

Ръководителят на Държавния департамент избегна отговора на въпроса дали САЩ възнамеряват да доставят оръжие на Украйна.

Кери отбеляза, че според Вашингтон Москва трябва да промени политиката си по отношение на Киев. „А ние трябва ясно да дадем да се разбере, че напълно подкрепяме принципите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, посочи американският първи дипломат.

Вчера на Конференцията в Мюнхен по въпросите на сигурността вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също заяви, че не съществува военно решение на конфликта в Украйна.

Доставка на оръжия = непредсказуеми последствия

Междувременно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви по време на среща в Мюнхен с Кери, че плановете на Вашингтон за доставка на Киев на военна техника и въоръжение са изпълнени с непредсказуеми последствия и заплашват да провалят усилията за уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна.

„При обсъждането на проблематиката на украинската криза Лавров и Кери отбелязаха безалтернативността на политическия път за уреждане на конфликта”, посочва руското министерство на външните работи.

В тази връзка Кери е изразил подкрепа за състоялите се онзи ден в Москва разговори между руския президент Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд.

„Русия и САЩ изхождат от това, че задължително условие за постигане на стабилен и справедлив мир в Украйна остава започването на всеобхватен общонационален диалог за конституционна реформа”, отбелязва руското дипломатическо ведомство. Според изявлението

Лавров същевременно е подчертал, че обсъждащите се във Вашингтон планове за доставка на военна техника и въоръжение на Киев са изпълнени с непредсказуеми последствия и носят със себе си заплахата от проваляне на усилията за политическо решение на конфликта в Югоизточна Украйна.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната