Правителството на САЩ ще изпрати във Виетнам доброволци от правителствената агенция "Корпус на мира", които да преподават английски език на местните жители, заяви президентът Барак Обама, който е на официално посещение във Виетнам, предаде ТАСС.

Обама направи обещанието си на съвместна пресконференция с виетнамския президент Чан Дай Куанг. САЩ приветстват факта, че виетнамското правителство е одобрило решението за изпращане на доброволци от "Корпуса на мира" във Виетнам, за да преподават английски език, се казва в публикуваното изявление на Белия дом.

В момента в САЩ учат близо 19 000 виетнамци, което е с 40 на сто повече отколкото през 2009 година. През 2015 г. над 80 000 виетнамци са посетили САЩ и няколко хиляди американци са посетили Виетнам, се добавя в изявлението.
"Корпусът на мира" е създаден на 1 март 1961 г. по инициатива на президента Джон Кенеди. Сред целите на организацията е подобряване на имиджа на САЩ. Над 6000 доброволци работят в 63 страни в момента.

Обама изрази съжаление, че не е посетил Виетнам по-рано и отбеляза, че "ние оставяме най-доброто за накрая". Той добави, че поради многото срещи не е могъл да се запознае по-добре със страната, но заяви, че след като излезе в пенсия, ще прекара повече време във Виетнам заедно със семейството си. "Ще обиколя много места и ще пробвам всички виетнамски национални ястия", обеща още той.

Обама подчерта, че смята Социалистическа република Виетнам за важен участник на международната сцена. "Преди няколко десетилетия бяхме заклети врагове, а днес станахме приятели", добави той. "Виетнам се развива успешно, тук има много нови компании с богат потенциал за иновации. САЩ искат да участват в тяхната дейност".

Президентът на САЩ добави, че би искал да общува по-близо с виетнамски граждани. Той отбеляза, че междуличностните отношения между граждани на САЩ и Виетнам "са едни от най-важните в региона". "Може виетнамското кафе с лед и мляко да ми хареса", заяви Обама. Обама приключи изявлението си, като каза "благодаря" на виетнамски.

Американският президент посети прочут ресторант в центъра на Ханой. Там той вечеря в компанията на известния майстор- готвач и телевизионна звезда Антъни Бурдейн.

Президентът беше приветстван от огромно множество възторжени виетнамци с мобилни телефони. Верен на стила си, той се приближи към хората и дори се ръкува в някои от тях. Посещението на Обама в азиатската държава отваря нова глава в отношенията с Виетнам, повече от четири десетилетия след войната между тях.