58 жертви, 515 ранени – такава е равносметката след масовата стрелба по време на кънтри концерт в Лас Вегас. Най-кървавото нападение с огнестрелно оръжие в американската история по всяка вероятност беше извършено от 64-годишният Стивън Падок.

Според полицията в 22:08 часа местно време мъжът от Невада е открил огън от 32-ия етаж на хотел „Мандалей Бей”, като в негова мишена са се превърнали 22-те хиляди зрители на музикалната проява долу.

В хотелската стая на Падок бяха намерени общо 10 щурмови карабини. Той се самоуби преди влизането на полицаите.

Любителски кадри запечатаха паниката по улиците на американската хазартна столица в минутите след началото на стрелбата. Първоначално имаше информация за само две жертви, но много бързо мащабът на трагедията стана ясен. Възможно е броят на загиналите да се повиши още.

Полицията издирваше жена, за която се смяташе, че е била заедно със Стивън Падок. Марилу Денли в крайна сметка беше открита, като разследващите обявиха, че тя не е съпричастна към престъплението.

Братът на Падок - Ерик, каза пред "Дейли Мейл", че е шокиран от случилото се. "Той беше съвсем нормален тип. Трябва нещо да се е случило, да е превъртял, за да извърши това", каза мъжът пред онлайн изданието на британския таблоид.

На този етап властите се въздържат от категоричен отговор на въпроса дали случилото се е терористичен акт.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди стрелбата и изрази съболезнованията си на близките на загиналите. На извънреден брифинг той нарече стрелбата в Лас Вегас "абсолютно зло" и каза, че в сряда ще отиде в Лас Вегас

Щатът Невада, където стана стрелбата, има едни от най-либералните закони по отношение притежанието на оръжие в Съединените щати.

Групировката "Ислямска държава" нетипично бързо обяви, че поема отговорността за нападението. Според нейната информационна агенция "Амак" Падок преди няколко месеца приел исляма. На този етап това твърдение не е потвърдено по никакъв начин и не е невъзможно джихадистите да се опитват да си припишат стрелбата. Обикновено ИДИЛ изчаква до 48 часа след терористичен акт, за да поеме отговорност.

Високопоставени американски представители буквално минути след публикацията на "Амак" посочиха пред "Ройтерс", че няма никакви данни Падок да е бил свързан с екстремистка групировка.