САЩ се изтеглят от Съвета за човешките права към ООН, съобщи постоянният представител на Вашингтон пред световната организация Ники Хейли, цитирана от световните агенции.

„САЩ официално излизат от Съвета за човешките права към ООН”, каза тя, допълвайки, че организацията „не е достойна за името си”.

„Предприемаме тази стъпка, защото ангажиментите ни не позволяват да останем част от лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси”, заяви Хейли.

„Искам да бъда пределно ясна, че тази мярка не означава отстъпление от ангажиментите ни към човешките права”, допълни дипломатът. 

Тя посочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел”, порицавайки същевременно членството на страни като Китай, Куба и Венецуела, които биват обвинявани в нарушения на човешките права. 

Повече от година САЩ заплашват с напускане на Съвета, когото обвиняват в предубеденост към Израел и който не успяха да реформират. Съветът е основен орган на ООН по въпросите за човешките права и беше създаден през 2006 г., за да замени Комисията по правата на човека към ООН. Мандатът на САЩ в Съвета изтича през 2019 г.

Ако Съветът се реформира, „САЩ ще бъдат щастливи отново да се присъединят” към него, допълни Хейли, цитирана от Асошиейтед прес.

Москва осъди решението на Вашингтон да напусне Съвета за правата на човека към ООН. Президентът Тръмп предприе този ход в отговор на критиките от световната организация за нехуманна политика за разделяне на деца от родителите им – нелегални имигранти в Съединените щати.

Днешното решение на Вашингтон предизвика вълна от негодувание от правозащитните организации.

„Въпросът сега е как Съединените щати ще работят със Съвета по правата на човека, без да са негов член? Загубиха надеждността си като защитник на човешките права по начин, какъвто не сме виждали от много години”, заяви Сара Маргън, от "Хюман райтс уоч".