"Геноцидът", извършван от джихадистката групировка "Ислямска държава" срещу язидските, християнските и шиитските малцинства продължава да представлява най-голямо безпокойство за Съединените щати.

Това се посочва в годишния доклад на Държавния департамент за религиозните свободи в света през 2016 г., съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

В публикувания днес доклад се изразява безпокойство и от случаите на дискриминация срещу мюсюлмани и на антисемитизъм в Европа, главно в Унгария и Германия.

Както всяка година, докладът за религиозните свободи в близо 200 страни рисува мрачна картина, отбелязва АФП. Страните, които според Вашингтон продължават да будят най-голяма тревога в тази област, са Саудитска Арабия - макар да е ключов съюзник на САЩ в Близкия изток, – Иран, Китай, Еритрея, Судан, Мианма, Северна Корея, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан, който тази година беше добавен в списъка.

Държавният департамент тази година, също като миналата, поставя ударението върху жестокостите, извършвани от джихадистите от ИД в Ирак и Сирия.

В предговора към доклада държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън посочва, че Ислямска държава "несъмнено е отговорна за геноцида" срещу християни, язиди и мюсюлмани шиити в Ирак, Сирия и други места.

Тилърсън обвинява също ИД в престъпления срещу човечеството и етническо прочистване на мюсюлмани сунити и кюрди. "Защитата на тези групи, както и на други, които са мишена на насилствения екстремизъм, продължава да е приоритет на правителството на президента Доналд Тръмп в областта на правата на човека", посочва държавният секретар на САЩ.