САЩ са спуснали вчера с парашути боеприпаси за леко стрелково оръжие в Северна Сирия за сирийски бунтовници, които се борят срещу групировката "Ислямска държава". Това съобщи говорителят на Централното командване на САЩ полковник Патрик Райдър, цитиран от Франс прес.

Мунициите са за сирийски арабски групи, чиито представители са били щателно проверени от САЩ, посочи Райдър. Пратките са доставени от товарни самолети Це-17 на Военновъздушните сили на САЩ.

Представител на министерството на отбраната потвърди информация на Си Ен Ен, че са били пуснати общо 50 тона боеприпаси.

Тези пратки са знак за нова насока в политиката на администрацията на Барак Обама за борба срещу ИД в Сирия след провала на тренировъчната й програма за умерените сирийски бунтовници, отбелязва АФП.

Пентагонът вече ще се съсредоточи върху доставки на оръжия за внимателно проверени групи и върху въздушна подкрепа, за да могат те да водят съгласувани нападения срещу ИД.

В изявлението не се посочва кои бунтовнически групи са получили боеприпасите. Изтъква се обаче ефикасността на боевете, водени от силите на сирийските кюрди и на арабските групи за освобождаване на гранични райони с Турция в североизточната част на Сирия.

Промяната в американската политика бе обявена десетина дни след включването на Русия в сирийския конфликт с широкомащабни въздушни кампании, отбелязва Франс прес.