САЩ са готови на диалог с КНДР за ядрената програма
Рекс Тилърсън подчерта, че Вашингтон не иска да сваля режима в Пхенян
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
Рекс Тилърсън
Снимка: Reuters

САЩ са склонни на преговори със Северна Корея по отношение на ядрената програма на комунистическата държава. Това заяви държавният секретар Рекс Тилърсън, цитиран от „Ройтерс”.

„Не търсим смяна на режима, не търсим крах на режима, не работим за ускорено обединение на полуострова, не търсим извинение за това да изпратим армията си северно от 38-ия паралел”, подчерта държавният секретар.

Той поясни, че целта на диалога е в Северна Корея да разберат, че никога не биха могли да бъдат ядрена сила: „Ние не сме Ваш враг.. Но Вие поставяте неприемлива заплаха пред нас и ние трябва да отговорим. Ние се надяваме, че в даден момент те ще разберат това и ние бихме искали да седнем и да разговаряме с тях”.

КНДР провокира САЩ с ракетно изпитание на 4 юлиДоналд Тръмп пита Ким Чен-ун няма ли нещо по-добро за правене в живота си

Затова и основно изискване за започване на преговори ще е да не се стига до ситуация, в която КНДР разполага с ядрено оръжие и е в състояние да го използва в региона или още по-малко – по американска земя.

Тилърсън отново призова Китай да използва влиянието си за възобновяване на „продуктивния диалог”: „Китай има специални и уникални взаимоотношения (със Северна Корея – б.р.) поради значителните икономически дейности (в страната – б.р.), които могат да повлияят на режима по начин, по който никой друг не би могъл”.

Сенатът на САЩ одобри с по-строги санкции срещу Русия, Иран и КНДРВ законопроекта е записано, че държавният глава няма право да премахва санкциите без съгласието на Конгреса и по-трудно ще може да налага вето

По-рано тази седмица посланикът на САЩ за ООН обясни, че кризата в Пхенян няма как да бъде решена чрез дипломатически действия на Съвета за сигурност на ООН. Северна Корея „вече е предмет на множество резолюции на Съвета за сигурност, които те нарушават безнаказано”, коментира републиканският сенатор Линдзи Греъм. Тя добави още, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да започне война с Пхенян, ако продължат да развиват своята ядрена програма в обсега на САЩ.

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре