САЩ с нови санкции срещу Пхенян
Целта на новите мерки е да спрат източниците на приходи и гориво за ядрената програма на Пхенян
  • Последни
  • Най-четени

  • 5
    2
Доналд Тръмп

Съединените щати наложиха нови санкции срещу Пхенян. Мерките са срещу повече от 50 кораба и компании за морски транспорт, които Северна Корея използва, за да избягва вече наложените международни ограничения.

Съветът за сигурност наложи нови санкции на Северна КореяРезолюцията цели да забрани почти 90% от износа на рафинирани петролни продукти

Целта на новите мерки е да спрат източниците на приходи и гориво за ядрената програма на Пхенян. 

„На Северна Корея днес наложихме най-тежките санкции, налагани някога на  дадена страна. И, честно казано, се надявам да се случи нещо положително”, коментира президентът на САЩ Доналд Тръмп.

По-късно президентът предупреди: „Ако санкциите не сработят, ще трябва да преминем към втора фаза. Може да е много грубо и много, много жалко за света”.

Мерките са срещу едно физическо лице и 27 фирми. 16 от засегнатите корабни компании са базирани в Северна Корея, но има и регистрирани в Хонконг, Китай, Тайван, Панама и Сингапур. В списъка са и общо 28 кораба.

КНДР: Новите санкции на ООН се равняват на военни действияВ изявлението се подчертава още, че надеждата КНДР да се откаже от ядрената си програма са илюзия

САЩ налагат санкции срещу режима в Пхенян от 2008 година насам. Отговорът на Северна Корея в повечето случаи са нови ракетни изпитания.

  • 5
    2
Още по темата