САЩ започнаха да разполагат щурмови дронове в Южна Корея дни след като започнаха да дислоцират там усъвършенстваната противоракетна система THAAD заради "трайни провокационни действия" от Северна Корея, предаде Ройтерс.

Дроновете "Грей Игъл" (Сив орел) са част от по-общ план за разгръщане на по една рота безпилотни самолети с всяка дивизия от сухопътните сили на САЩ.

"Дроновете добавят значителен капацитет за разузнаване, следене и събиране на информация към силите на САЩ в Южна Корея и нашите партньори от Република Южна Корея", заяви говорителят на тези регионални американски войски Кристофър Буш.

Снимка: iStock

Той не уточни кога дроновете ще пристигнат в Южна Корея.

От началото на миналата година Северна Корея е извършила два ядрени опита и редица ракетни тестове въпреки налагането на нови санкции от ООН.

Миналата седмица постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон преразглежда стратегията за Северна Корея и че "всички варианти са на масата".

Дроновете "Грей Игъл" ще бъдат постоянно разположени в Южна Корея, във военновъздушната база в Кунсан на 180 км южно от Сеул.