Американски доклад разкритикува корупцията у нас. Въпреки, че законът предвижда наказателно преследване, служителите във всички сфери на управлението често участват безнаказано в корупционни практики.

Това сочи доклад на Държавния департамент на САЩ, огласен от държавния секретар Джон Кери.

Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушения при поръчки и търговия с влияние. Редица служби и комисии са натоварени да се борят с корупцията по високите етажи, но не успяват да се справят заради липсата на координация помежду си, независимост и външен надзор, се казва още в доклада.

Цитирано е и становище на Европейската комисия, според което санкции за корупция у нас все още не се прилагат.

САЩ отчетоха и обвиненията в купуване на гласове в България. За страната ни през 2014 година няма голяма промяна от предни години, като се посочват основните проблеми. Според наблюдателите на Държавния департамент парламентарните избори през октомври са проведени при зачитане на „основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране”.

„Увеличили са се случаите на изказвания срещу човешките права и реторика срещу неправителствените организации”, пише в доклада. Наблюдатели на състоянието на човешките права съобщават още за различна степен на сътрудничество от различни национални и местни правителствени служители.

Като негативни са отчетени ширещите се обвинения в купуване на гласове и използването на расистка, ксенофобска и обидна риторика по време на избирателната кампания.

„Запазват се опасенията за влошаване на медийната среда поради корпоративен и политически натиск, съчетан с нарастващата непрозрачност и концентрацията на медийна собственост, което сериозно нарушава медийния плурализъм”, пише още в доклада. Според САЩ политизирането на медиите ги прави по-необективни доставчици на информация и продължава да има сплашвани журналисти, върху които се прилага насилие. 

Докладът за човешките права на Държавния департамент на САЩ се разпростира върху международните отношения и включва глобални проблеми като нелегалния трафик на хора и миграцията.