Министерството на финансите на САЩ публикува късно снощи местно време дългоочаквания „списък Путин“ с политици и олигарси от Русия, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин.

Списъкът включва 114 политици и 96 олигарси, богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 млрд. долара.

Снимка: Reuters

В него личат имената на премиера Дмитрий Медведев, ръководителя на администрацията на Путин Антон Вайно и помощника на президента Владислав Сурков, предаде ТАСС.

Като олигарси са включени шефовете на „Газпром“ Алексей Милер, на „Лукойл“ Вагит Алекперов, създателят на „Лаборатория Касперски“ Евгений Касперски и крупни бизнесмени като Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, братята Аркадий и Борис Ротенберг, както и Генадий Тимченко.

Снимка: EPA

Документът беше съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година, за наказване на Русия за предполагаемата ѝ намеса в президентските избори през ноември 2016 г., отбелязва АП. САЩ не налагат никакви ограничени и забрани на хората, попаднали в него.

Днес Путин се пошегува, че е обиден, че не е в списъка, предаде АФП. Връщайки се към сериозния тон, президентът призна, че не го е видял. „Очаквахме този списък и, няма да крия, бяхме готови да предприемем съответните стъпки, при това сериозни, които биха свели отношенията ни съвсем до нулата. Засега обаче ще се въздържим от тези стъпки – заяви държавния глава. – Това, разбира се, е неприятелски акт, той усложнява руско-американските отношения и вреди на международните отношения като цяло“.

Путин предупреди, че независимо от проявеното търпение по много въпроси, Русия няма да отстъпва до безкрай и призова да не се отделя повече време на списъка.

Медведев също шеговито коментира пред ТАСС, че ако някой министър не е в списъка, това е повод той да се оттегли.

Вашингтон фактически нарече всички в списъка врагове на САЩ, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Снимка: EPA

„Де факто всички са наречени врагове на САЩ – заяви Песков пред журналисти. – Ако прочетете текста, заглавието на документа, (ще видите, че) всичко това се прави според закона за противодействие срещу враговете на САЩ“.

„Не бива да се отдаваме на емоции, първо трябва внимателно да се ориентираме за какво става дума, а после вече да формулираме позиция по въпроса“, добави Песков.

Същевременно руският опозиционен водач Алексей Навални похвали като добро начинание списъка, предаде АП.

Снимка: Reuters

Навални, станал известен с разследванията си за корупцията във висшите етажи на властта, писа в „Туитър“, че се радва, че „тези хора са официално признати на международно равнище за мошеници и крадци“.

В същото време опозиционерът попита защо в списъка са включени руски бизнесмени, които очевидно нямат връзки с правителството, като основателя на търговската верига „Магнит“ Сергей Галицки и създателя и президент на търсачката „Яндекс“ Аркадий Волож.

Двамата са известни като хора, изградили своя успешен бизнес без каквато и да било правителствена подкрепа.

Включването в „кремълския доклад“ (както е известен списъкът в Русия) на 114 политици може да се сравни с действията, предприемани в най-лошите периоди на отношенията между двете страни, отбеляза кметът на Москва Сергей Собянин в социалната мрежа „ВКонтакте“.

Той самият също попада в списъка, но това го изненадало.

„На Запад никога не са обичали Русия, но такива списъци не са били измисляни и в най-лошите периоди в историята. Подобни мерки не разделят, а обединяват, водят до резултат, обратен на желания от авторите им“, подчерта Собянин.

Руският вицепремиер Аркадий Дворкович също заяви, че не е изненадан от присъствието си в списъка и отбеляза, че той просто прилича на справочника „Кой кой е“. Вицепремиерът не съобщи как руските власти ще реагират, а каза само, че правителството ще следи ситуацията.