Американският държавен секретар Джон Кери предупреди в телефонен разговор руския си колега Сергей Лавров, че САЩ ще прекратят разговорите за Сирия, ако Русия не престане да бомбардира сирийския град Алепо, съобщи Би Би Си.

Държавният департамент съобщи, че се „подготвя да прекрати американско-руския двустранен ангажимент за Сирия“.

От миналата седмица, след провала на договореното от Вашингтон и Москва примирие, Алепо е подложен на тежки въздушни бомбардировки, припомня Би Би Си.

Същевременно болнични служители съобщиха, че руски и сирийски правителствени самолети са поразили днес най-голямата болница в Алепо и са я извадили от строя.

Сухопътни части на правителствената армия засилиха офанзивата срещу обсадените квартали, контролирани от бунтовниците в сражение, което може да бъда повратна точка в гражданската война, коментира Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че онези, които продължават да използват „все по-деструктивни оръжия“ в Сирия, извършват военни престъпления и че положението в Алепо е по-лошо, отколкото в кланица.

Френският външен министър Жан-Марк Еро обвини Дамаск, че с подкрепата на Русия и Иран води „всеобхватна война“ срещу собствения си народ и че Париж няма да стои безучастен. В реч пред Националното събрание в Париж Еро каза, че Франция подготвя резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която ще цели налагане на примирие в Алепо. По думите на министъра този, който не гласува за тази резолюция, „ще поеме риска да бъде държан отговорен за съучастие във военни престъпления“.