САЩ пред ООН: Потвърждаваме, че се оттегляме от споразумението за климата
Официалното съобщение за оттеглянето обаче може да стане факт едва след две години
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Климатични промени
Снимка: iStock

САЩ изпратиха в ООН писмено потвърждение на намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, но ще продължат да участват в международните преговори, съобщи Държавният департамент в изявление, цитирано от Франс прес.

Вашингтон ще участва например в следващата годишна конференция на ООН по въпросите на климата през ноември в германския град Бон.

„Това участие ще включва текущите преговори по основните насоки за прилагане на Парижкото споразумение”, посочва Държавният департамент.

Съгласно правилата на споразумението официално известяване за оттегляне от него може да настъпи едва три години след влизането му в сила, което стана 4 ноември 2016 г.

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климатаДържавният глава заяви, че прави това, за да защити американските работни места

Това означава, че президентът Доналд Тръмп ще може официално да денонсира споразумението чак в края на 2019 г. След това има още едно предизвестие – едногодишно, преди реалното оттегляне от споразумението.

„Както каза президентът, той има готовност да се върне в Парижкото споразумение, ако САЩ могат да намерят по-изгодни за тях условия – за икономиката им, за гражданите им и за данъкоплатците им”, отбелязва дипломатическото ведомство на САЩ.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре