САЩ отново обяви КНДР за спонсор на тероризма
Вашингтон затяга санкциите на фона на информации, че вторият по важност в севернокорейския режим може да е бил детрониран
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    2
Армията на Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Вашингтон реши да върне Северна Корея в списъка със страните, спонсори на тероризма, обяви президентът Доналд Тръмп. "САЩ отново определиха Северна Корея като страна, спонсорираща тероризма, което трябваше да се направи отдавна", каза американският лидер.

Той посочи, че Вашингтон ще затегне още повече режима на едностранни санкции срещу Пхенян. "Утре американското министерство на финансите ще обяви допълнителни и изключително големи санкции срещу Северна Корея", заяви Тръмп, цитиран от световните агенции.

Според него КНДР не само заплашва света с ядрено унищожение, но и неколкократно подкрепи актове на международен тероризъм, включително убийство на чужда територия”. Той вероятно визира смъртта на един от братята на Ким Чен-ун, който беше отровен с нервнопаралитичен газ в Малайзия.

Информации за чистка в КНДР

Южнокорейското разузнаване заяви днес пред депутати, че Северна Корея е наказала двама свои висши офицери, единият от които е смятан от мнозина за втория по влияние човек в затворената комунистическа страна. Това е станало след проверка на политбюрото на армията – първо подобно събитие от 20 години.

Разузнавателната служба е получила информация, че са наказани ръководителят на бюрото вицемаршал Хуан Пьон-со, неговият заместник Ким Уон Хон и други офицери.

Беглецът от КНДР изумил лекарите с невиждано големи чревни паразитиВойникът беше прострелян от другарите си, но оцеля

Според много южнокорейски анализатори положението на Хуан като най-висшия политически офицер в армията го прави втория по власт служител в Северна Корея след лидера Ким Чен-ун. Ако той е отстранен, това може да доведе до голяма промяна в тайната властова йерархия на КНДР.

Не е ясно дали Хуан е бил устно порицан, освободен от длъжност или изпратен на заточение в селски район. 

  • 2
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре