САЩ ще запазят присъствието си в Черно море въпреки предупреждението на Русия, че патрулиращият там американски ескадрен миноносец подкопава регионалната сигурност, заяви американският министър на военноморските сили Рей Мейбъс, цитиран от Ройтерс.

Ескадреният миноносец "Портър" влезе в Черно море този месец, предизвиквайки остри критики от Москва. Очаква се Турция и Румъния да поискат по-значително присъствие на НАТО в Черно море на срещата на върха на алианса във Варшава през юли, отбелязва Ройтерс.

На ескадрения миноносец "Мейсън" в Средиземно море Рей Мейбъс заяви, че е работа на Военноморските сили на САЩ да възпират агресията и да държат морските пътища отворени.

Мейбъс направи изявлението си няколко дни, след като Русия разкритикува обсъжданията в НАТО за създаване на постоянна военна сила в Черно море. Русия, която анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., има Черноморски флот с база Севастопол, отбелязва Ройтерс.

Мейбъс уточни, че САЩ следват правилата на Конвенцията от Монтрьо, съгласно които страни без излаз на Черно море не може да държат там свои бойни кораби повече от 21 дни. Членките на НАТО България, Румъния и Турция са от черноморския басейн, отбелязва агенцията.

Допълнителен източник на засилване на напрежението с Москва е разполагането на два американски самолетоносача в Средиземно море преди срещата на върха на НАТО поради стремежа на Вашингтон да балансира засилващата се руска военна дейност в Средиземноморието.

"Ние сме в Средиземно море трайно вече 70 години – от Втората световна война. Държим морските пътища отворени. Това ни е работата", заяви американският министър на военноморските сили.