Правителството на Доналд Тръмп определи нови критерии за кандидатстващите за американска виза от шест мюсюлмански държави и за всички бежанци, според които тези хора трябва да имат близки семейни или бизнес връзки със Съединените щати, предаде Асошиейтед прес.

Това стана след като Върховният съд частично възстанови действието на президентския указ, който бе разкритикуван от мнозина като "забрана за мюсюлмани".

Визите, които вече са били одобрени, няма да бъдат отменяни, но инструкциите, издадени от Държавния департамент, посочват, че новите кандидати от Сирия, Судан, Сомалия, Либия, Иран и Йемен трябва да докажат връзка с родител, брачен партньор, дете, пълнолетен син или дъщеря, зет, снаха, брат или сестра, за да имат право да получат виза.

Същото изискване, с някои изключения, важи за кандидатите за бежанци от всички държави, които все още чакат одобрение за допускане в САЩ.

Дядовци, баби, внуци, лели, чичовци, племенници, братовчеди, годеници и други по-далечни роднини няма да се считат за "близки връзки" според ръководните насоки, изпратени до американските посолства и консулства. Новите разпоредби влизат в сила от днес.