САЩ обвиниха двама руски разузнавачи и двама хакери за атаката срещу „Яху”
При атаката срещу интернет гиганта през 2014 г. бяха откраднати данни, свързани с 500 млн. акаунта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Мари Маккорд
Снимка: EPA

Двама служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ, наследникът на страховития Комитет за държавна сигурност, КГБ) и двама хакери бяха обвинени от американските власти за кражбата на информация от интернет гиганта „Яху”, свързана с лични акаунти на 500 млн. души.

Това е първият път, в който САЩ обвиняват руски държавни служители за киберпрестъпления.

Хакерска атака е засегнала 500 млн. потребители на „Яху”От компанията подозират, че хакерите са били „държавно спонсорирани”

„Изпращаме ясно съобщение, че няма да позволим на отделни лица, групи, държави или комбинации от тях да поставят под заплаха правото на личен живот на нашите граждани, икономическите интереси на нашите компании или сигурността на страната ни”, заяви и.д. министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Мари Маккорд. 

Обвинените са 33-годишният служител на ФСБ Дмитрий Докучаев и 43-годишния му началник Игор Сушчин, както и издирваният от години хакер Алексей Белан (на 29 години) и 22-годишният Карим Баратов.

Баратов, който е казак с канадско гражданство, живее в Канада, останалите трима живеят в Русия.

Данните, до които хакерите са получили достъп, са били потребителски имена, имейл адреси, телефонни номера, дата на раждане, както и пароли – макар те да са били в криптиран вариант.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре