САЩ обявиха нови санкции срещу 19 руски граждани и пет организации, сред които са Федералната служба за сигурност (ФСС), Главното разузнавателно управление (ГРУ) и руска пропагандна организация, съобщи министерството на финансите във Вашингтон, цитирано от Ройтерс.

Те са уличени в „зловредна киберактивност, включително намеса в изборите в САЩ през 2016 г., деструктивни кибератаки и прониквания в критична инфраструктура“, се казва в съобщението на финансовия министър Стив Мнучин.

По ударите на санкциите попадат руските граждани и организации, обвинени от специалния съветник Робърт Мълър, който ръководи следствието за опитите за руска намеса в изборите в полза на Доналд Тръмп и в американския политически процес изобщо. Русия отрича да се е намесвала в американските избори, отбелязва Ройтерс.

Наказателните мерки срещу тях предвиждат блокирането на всякакво тяхно имущество, което попада под юрисдикцията на САЩ, и забрана за американски граждани да влизат във финансови отношения с тях.

Сред новите имена в санкционния списък са шестима ръководни фигури от ГРУ. Той включва и над 10 служители от петербургската Агенция за интернет изследвания, които според Вашингтон са се опитали да окажат влияние върху изборите през 2016 г., внедрявайки се под чужди имена в социалните мрежи. Ройтерс посочва конкретно и името на руския бизнесмен Евгений Пригожин и две негови компании, обвинени в разследването на съветника Мълър.

Санкциите са първото приложение на новия Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции.

Мнучин посочва, че се подготвят още мерки срещу руски правителствени служители и олигарси „заради тяхната дестабилизираща дейност“. Министърът не уточни кога ще бъда обявени следващите мерки, като добави само, че с тях ще бъде пресечен достъпът на санкционираните лица до американската финансова система.