САЩ няма да признаят резултатите от изборите, произведени от проруските сепаратисти в Източна Украйна, заяви помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, цитирана от ДПА.

Нюланд изразява увереност, че изборите няма да бъдат признати и от останалите членове на международната общност, показва запис на изявление пред медиите, публикуван от посолството на САЩ в Москва.

"Ако някой просто реши да произведе избори, това няма да доведе до мир и сигурност", заяви тя и посочи, че според споразумението от Минск, изборите "трябва да са украински, да отговарят на украинските стандарти и на стандартите на ОССЕ".

Нюланд се срещна снощи в Москва с Владислав Сурков, съветник на руския президент, за да обсъдят прилагането на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Западните санкции срещу Русия може да бъдат отменени само, след като се изпълнят изцяло условията на споразумението за прекратяване на огъня, подчерта Нюланд. "Ние мислим, че е време наистина да се настъпи газта и да видим прилагане на споразумението" от Минск, добави тя.

Според нея постигането на напредък по този въпрос ще помогне за подобряване както на мира и сигурността в Украйна и руско-украинските отношения, така и на отношенията на САЩ и техните съюзници с Русия.