САЩ не се стремят да изолират Русия, каза американският държавен секретар Джон Кери след  срещата си в Кремъл с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Разговорът продължи повече от три часа, като основната част протече при закрити врата. След срещата Джон Кери даде съвместна пресконференция със Сергей Лавров, с когото разговаря по-рано днес.

Кери заяви, че САЩ не водят политика, чиято цел руската изолация, допълва ТАСС. САЩ и Русия говорят честно за разногласията помежду си, но търсят и подход за подобряване на отношенията, добави Кери.

Той посочи, че Вашингтон е съгласен с Москва по основния подход към ситуацията в Сирия, в това число и по въпроса, че Сирия трябва да остане единна, предаде ТАСС. Държавният секретар добави, че Русия и САЩ се движат в една посока по сирийския въпрос, добави Ройтерс.

Кери повтори отново позицията, че сирийският президент Башар Асад не може да ръководи в бъдеще Сирия. Кери обаче поясни, че днес в разговорите в Москва вниманието е било фокусирано не върху разногласията по този въпрос, а върху въпроса за политическия процес в Сирия и за политическия преход там, посочва Ройтер, цитирана от БТА. 

Държавният секретар добави, че Русия и САЩ са дискутирали обмяната на данни относно локацията на антитерористичните операции в Сирия, допълва Ройтерс.

Кери обяви, че САЩ са готови да работят с Русия за разгрома на групировката "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и ТАСС.

Дипломат номер едно на САЩ изрази увереност, че въпреки разногласията Русия и САЩ могат да постигнат напредък по редица въпроси и да работят ефикасно, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Кери каза, че е информирал Путин за американското безпокойство относно предполагаеми руски въздушни удари по сирийската опозиция и Путин е взел предвид тази загриженост, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Кери изрази надежда, че скоро ще бъде поставена основа за постигане на прекратяване на огъня в цяла Сирия, допълва Ройтерс. Той изрази и надежда, че ООН ще приеме резолюция относно следващите стъпки на преговорите за Сирия.

Кери каза, че след разговора с Путин САЩ и Русия са сближили позициите си по въпроса за терористичните групировки в Сирия и са на едно мнение, че за терористи ще се смятат ИД и групировката Джебхад ан Нусра, предаде ТАСС. САЩ и Русия са се съгласили, че тези две групировки не ще бъдат част от разговорите за уреждане на сирийската криза, допълва Ройтерс.

Тъй като на разговорите в Москва Кери обсъди и ситуацията в Украйна с Лавров и Путин, на пресконференцията той каза, че всички страни са длъжни да изпълняват минските договорки за Украйна, предаде ТАСС.

Дипломат номер едно определи разговора за Украйна с Путин като "добра дискусия".

Руският външен министър Сергей Лавров пък каза, че Русия подкрепя идеята за международна среща за Сирия този петък, на 18 декември, в Ню Йорк, предаде Франс прес. До този момент Русия не беше казала дали подкрепя идеята и дали ще участва в такава среща.

Лавров каза сега, че се е договорил с Кери за стъпки, които да направят сътрудничеството между Русия и САЩ по сирийския въпрос по-координирано и ефикасно, допълва Ройтерс. Двамата са постигали и съгласие да продължат работата по съвместен списък на терористичните групи в Сирия, информира Лавров, предаде Ройтерс.