САЩ настояват Турция да затвори 100-километрова отсечка от границата си със Сирия, която е единствената останала възможност за преминаване на терористи от Ислямска държава, включително и част от извършителите на атентатите в Париж.

Пълното затваряне на границата, която е с дължина 885 км., би било сериозен удар срещу "Ислямска държава", която набира десетки хиляди от своите бойци по света и които преминават в Сирия през границата с Турция.

В резултат на нападенията на "Ислямска държава" в Париж Вашингтон даде ясно да се разбере от Анкара, че вече няма да приемат турските твърдения, че Анкара не е в състояние да се отцепи оставащия относително къс участък от границата, който се използва и сега от ИД. "Играта се промени. Достатъчно е достатъчно. Границата трябва да бъде запечатана", заяви високопоставен служител на администрацията на президента Барак Обама пред „Уол Стрийт джърнъл“, който описа съдържанието на посланието, изпратено от Вашингтон на Анкара. "Това е международна заплаха, която идва от Сирия и преминава през турска територия."

Според американски преценки ще са необходими около 30 000 турски войници, които да затворят участъка от границата между Джарабулус на р. Ефрат и гр. Килис, на запад в Турция, сочи изданието. Американски разузнавателни служби казват, че най-често екстремисти от "Ислямска държава" използват участъка около Джарабулус, където официалните ГКПП е затворен, и край гр. Кобане.

От все по-голямо значение става затварянето на границата за джихадисти, след като през юни силите на сирийските кюрди, известни като Народни части за защита (YPG) превзеха ГКПП в Тал Абяд, на 100 км. северно от столицата на ИД Рака. Турция държеше своя ГКПП отворен, докато "Ислямска държава" контролираше териториите от южната му страна, но незабавно го затвори, след като YPG пое контрола на пункта. Турските власти отказват дори телата на бойци от YPG, загинали в битки срещу ИД, които са турски граждани, да бъдат допускани обратно на турска територия.

Действията на САЩ дойдоха на фона на засилващите се международни критики срещу Турция за това, което е описвано като дългосрочна толерантност и възможно съучастие с "Ислямска държава" и други екстремистки джихадистки групировки като разклонението на Ал Кайда в Сирия – Джафхат ал-Нусра и Ахрар ал-Слам.

Хиляди чуждестранни екстремисти не само са пресичали територията на Турция, за да се присъединят към ИД, но и суров петрол от петролните полета, завзети от джихадистите в североизточна Сирия, бива транспортиран до Турция за продажба, чрез което се осигурява голяма част от финансирането на ИД, съобщи в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.