САЩ обмислят дали да върнат Северна Корея в списъка със страните, подкрепящи тероризма, в отговор на кибератаката срещу компанията Sony Pictures, за която Вашингтон обвини комунистическата държава, заяви президентът Барак Обама в интервю за Си Ен Ен, което ще бъде излъчено тази вечер.

Обама описа хакерското нападение като „много скъп” пример на кибервандализъм и се въздържа да го определи като акт на война, предаде Асошиейтед прес. Президентът каза, че американските власти ще проучат фактите, преди да решат дали КНДР да се озове отново в черния списък, откъдето беше извадена през 2008 г. от администрацията на Буш по време на преговорите за ядрената ѝ програма.

Много американски конгресмени поискаха Пхенян да бъде върнат незабавно в списъка със страните, подкрепящи тероризма, след хакерската атака, накарала Sony Pictures да отмени разпространението на високобюджетния филм „Убийствено интервю”.

Обама заяви в днешното интервю, че ще направи всичко, което може, за да затвори центъра за задържане на заподозрени терористи в „Гуантанамо”. Той беше обещал да го направи още преди 6 години, аргументирайки се, че този затвор накърнява имиджа на САЩ по света. Но не успя главно заради пречки, издигани от Конгреса, припомня „Ройтерс”.

„Възнамерявам да направя всичко, което мога, да го затворя. Това е нещо, което продължава да насърчава джихадисти и екстремисти по целия свят. Освен това е против нашите ценности и безумно скъпо. Харчим милиони за всеки задържан там”, посочи Обама.

Президентът на САЩ отхвърли в интервюто си със Кенди Кроули, което ще бъде излъчено в програмата на Си Ен Ен „Състоянието на съюза”, отправяните от негови критици обвинения, че е бил надигран от руския си колега Владимир Путин, че „Путин е гросмайсторът по шах и е надиграл Запада и Обама”.

„В този момент той (Путин) е принуден да се справя със срива на собствената си валута, с дълбока финансова криза и огромно свиване на икономиката. Това съвсем не прилича на някого, който е надиграл мен или Съединените щати”, каза в отговор на критиките Обама, цитиран от „Ройтерс”.

Обама заяви също, че планът му да нормализира отношенията с Куба дава на САЩ шанс да влияе на събитията във важен момент на промяна в комунистическата страна. Той отхвърли и критиките, че е направил реверанс пред диктатори. Обама напомни, че опитите през последните 50 години режимът на Кастро да бъде свален с изолация не са дали резултат.

„Освен това, като се ангажираме, получаваме шанс да влияем върху събитията в момент, когато се извършва смяна на поколенията в тази страна. Убеден съм, че не трябва да пропуснем тази възможност”, подчерта Барак Обама.